РЕКЛАМА


Желаете слънчево небе, само кажете какво - средиземноморско, тропическо или пък от зоната на Северна Европа. Вече можете да му се наслаждавате навсякъде - в офиса, в спалнята, в кухнята, в банята. Само с едно натискане на електрическия ключ.

Технологията Coelux е една от дванайсетте европейски иновации, които превръщат ежедневието ни в по-забавно и полезно преживяване. Идеята се заражда в слънчева Италия. Част от тайната на технологичното постижение ни разкрива професор Пауло ди Трапани от Университета в Инсубрия в Комо. Последните 10 години от живота си професорът е посветил на опити да пресъздаде естествената светлина. И по всичко личи, че е  успял.

"Идеята за възпроизвеждане на небето е много стара. Вземете например картините, които са рисувани по таваните. По тях има изобразено небе. Има различни технологии, които възпроизвеждат небето. Но те се опитват да пресъздадат нещо, което е подобно на небето. Ние създадохме технология, която представлява същия оптичен феномен", обясни проф. Пауло ди Трапани.

Тънкият LED екран изисква минимални количества енергия. Чрез сложна оптична конструкция, основана на нанотехнологии, той постига внушителния ефект на слънчевата светлина, която премина през атмосферата.

"Екранът ви дава същото усещане, което имате, когато отворите прозореца на вашия дом и видите слънцето и небето, които огряват стаята ви. Създава ви се усещане за огромна дистанция. Възприемате го като такава. Характерното за тази технология е, че създава усещането за огромно пространство", добяви проф. ди Трапани.

Най-голямото предизвикателство за екипа на ди Трапани било пресъздаването на пространството.

"Ние създадохме материал, който има същата плътност като въздуха. Така че визуално успяхме да съберем огромното небе само в няколко милиметра", обясни проф. Пауло ди Трапани.

Вече са правени различни проучвания и се оказва, че технологията Coelux наистина действа положително на хората. Създателите на "слънчевото небе" се надяват, тo да намери приложение в болници, при лечението на психично болни хора, в подземни помещения и в райони, където слънчевата светлина не достига.

"Дори при хората с клаустрофобия има положителен ефект. В малки пространства, например в асансьори "слънчевото небе" има доста добри резултати. Много хора страдат от това, че не са сред природата, не са на открито. Така че с Coelux те ще се почувстват по-добре, ще могат да се отпуснат и да се отърват от стреса", заяви проф. ди Трапани.

Обаче, дали това означава, че тази технология прави хората щастливи?

"Знаете ли, наскоро представихме нашата технология в Европейската комисия в Брюксел. Хората не знаеха какво точно ще представяме и накрая на презентацията ни те седяха по местата си и се усмихваха. Всички се усмихваха. Това ме прави наистина много щастлив. Знаете ли, слънцето прави хората щастливи. Хиляди години човекът е живял на открито, впоследствие той е започнал да живее в затворени пространства. Изкуствената светлина не му е привична. Когато хората видят слънчевото небе, това ги прави щастливи", категоричен е проф. Пауло ди Трапани.

Въпрос на време и разпространение е събраното в милиметри небе да промени атмосферата и общото усещане в урбанизираните райони.

"С нас вече се свързаха създатели на зелени сгради в Италия и Канада, защото зелена сграда не означава само как пестите енергията, изхвърляте боклука и т.н. Важна характеристика е качеството на живот. Устойчива технология означава технология, която доставя удоволствие на хората, прави животът им по-добър. Така че според нас тази технология ще намери приложение в умните градове. По няколко причини - тя е евтина и не изисква голямо потребление на енергия", добави проф. Пауло ди Трапани.

Домашен уют на открито. Или зали, които се простират до хоризонта. Скоро затворените помещения могат да се окажат врата или прозорец към нови пространства.

"Зелена светлина на фокус" - 29 април 2014: Слънчевото небе навлиза в затворените пространства
"Зелена светлина" - 29.04.2014

РЕКЛАМА