РЕКЛАМА


Наричат се „арктически номади”. Не се възприемат като странници, а като хора, тръгнали по следите на своите предци. Убедени са, че животът в унисон със суровата природа на Севера крие много забравени истини и усещания. Арктическите номади са решени да се докоснат до тях. И защо не – да ги приемат. Не изведнъж. Ще навлязат постепенно в ежедневието на древните северни народи и ще живеят така до следващия септември. Тогава завършва първият етап на фестивала САЛТ с продължителност една година. Участниците в него ще живеят на остров в Северна Норвегия

"Най-хубавото е, че нямаме никакви очаквания, не знаем какво ще преживеем. Пристигнах снощи и открих това.... Това е просто магия", разказва Бьовен Хеланд.

"Засега е пълен хаос. Но обикновено успяваме и сега също ще успеем навреме", уверен е Андреас Фьорде.

Завръщане към традиционните техники на строеж. Те са залегнали в конструкцията на къщите, издигнати спецално за северното приключение.

"Участниците ще изживеят нещо напълно необкиновено", смята строителят Рор Моест.

Животът на брега на норвежкия остров едва ли ще е скучен. Напротив. Природата тук изнася приказни спектакли. Северното сияние е гледката, с която участниците във фестивала ще трябва да заспиват. Те трябва  да се научат да живеят като местните хора. Да се хранят с тяхната храна, да възприемат техните вярвания и убеждения. Да почитат и спазват техните празници и традиции. Със сигурност доста стереотипи ще се променят.

"Това е двойно преживяване - от една страна участниците могат да се наслаждават на природата, а от друга - на култураната програма", разказа Марти Лаувдал.

А когато животът в Арктика се окаже прекалено суров, авантюристите могат да се стоплят в новоизградената сауна. Или пък да отскочат до бара във фестивалното селище.

Фестивалът ще продължи до 6 септември следващата година. После арктическите номади ще се преместят в Гренландия. Отново за година. След това фестивални селища ще има в Исландия, Ирландия, Аляска, Русия. Пътешествия през Арктика. Преоткриване на Севера. Възможност да се съхрани живота отвъд Полярния кръг, такъв, какъвто е бил векове наред. Арктическите номади ще потърсят своето място там, където поколения наред са живели в къщи от естествени материали и са се хранели с онова, което им е давал океанът. Стремежът на организаторите е вредните емисии от техния фестивал да бъдат сведени до нула.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина - 5 септември 2014: Арктичести номади
"Зелена светлина" - 05.09.2014

РЕКЛАМА