РЕКЛАМА


Автомобилни гуми от глухарчета - идеята не е нито абсурдна, нито смешна. Особено когато става въпрос за  дейността на германския учен Дирк Прюфер. От години той търси най-добрия заместител на естествения каучук. Открил го именно в глухарчетата. И по-точно в техните корени.

Дирк Прюфер: "Виждате, че навсякъде около нас има глухарчета. Искаме де създадем централи, които да произвеждат каучук."

Извлеченият от корените на глухарчетата каучук се използва за производството на автомобилни гуми.

Дирк Прюфер: "Вече тестваме качеството на гумите. И имаме добри резултати. Нашият партньор проведе серия от опити, за да провери каучукувия материал. И се оказа, че качеството е подобно на това от каучуковото дърво."

Идеята да се извлича  каучук от глухарчета въобще не е нова. Качествата им били открити още през 40-те години на миналия век от съветски учени по нареждане на Сталин. Причината е, че той искал да направи Съветския съюз независим от вноса на естествен каучук.  Затова наредил на учените да търсят заместител. Така малките жълти растения започнали да завземат все по-големи пространства в Съветския съюз.

Каучукът се превърнал  в ценен ресурс по време на Втората световна война. Съединените щати също започнали да го извличат от глухарчета. И англичаните имали подобни разработки. В началото нацистите се отнасяли скептично към свойствата на глухарчетата. Те залагали повече на синтетичното производство на каучук. Но след като видели как противниците им развиват тази индустрия, започнали да садят глухарчета в концентрационните лагери.

През 50-те години на миналия век Китай успява да произведе първите гуми от глухарчета. В Съветския съюз обаче разработките спират след смъртта на Сталин. Дирк Прюфер не съжалява, че е посветил живота си в търсене на заместител на естествения каучук. Убеден е, че скоро европейците ще преоткрият глухарчетата, защото търсенето на каучук все повече нараства, а това обрича каучуковите гори на изчезване.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина - 4 септември 2014: Автомобилни гуми от глухарчета
"Зелена светлина" - 04.09.2014

РЕКЛАМА