РЕКЛАМА


Изглежда познат. Защото е нова, подобрена версия на предишния модел. Самолетът, задвижван само и единствено от слънчева енергия. „Солар импулс 2". С дължина на крилете колкото на Боинг 747. И с тегло колкото лек автомобил.

Бертран Пикар, изследовател и пилот: "Самолетът е пример за енергийна ефективност, за това как да се пести енергия и за това, че енергията от слънцето е достатъчна да се движи самолетът през деня и през нощта. Ние разполагаме с най-добрите електрически мотори, най-добрите батерии и с възможно най-леката конструкция."

С новото оборудване Солар импулс 2 ще се впусне в пълна обиколка на света. За 120 часа. Без прекъсване. Полетът е планиран за 2015-та година, но подготовката е в разгара си.

Андре Боршбер, изследовател и пилот: "Опитваме се да тренираме на симулатори, но все още има много въпроси, които чакат отговори. Когато отпътуваме от китайското крайбрежие, няма да знаем какво ще е времето от другата страна на океана. Така че пред нас стоят още много неизвестни."

По план околоземното пътуване трябва да продължи 5 денонощия. Време, което пилотът ще прекара в кабина с размери колкото купето на Миникупър.

Андре Боршбер: "Има много възможности за приспособяване към това дълго пътуване. За да се намали напрежението в гърба, позицията на седалката може да се променя. Пилотът може да си вдига и краката."

Под седалката са монтирани уред за катапултиране и ... тоалетната.

Андре Боршбер: "А, това е тоалетната. Част от седалката може да бъде повдигната. Банята се ползва лесно."

Малки неудобства и лишения в името на една голяма идея.

Бертран Пикар: "Много е важно всеки да разбере, че нашата цел със Слънчев импулс не е да превозваме пътници, а да "пренасяме" послания."

Посланията са за възможностите и решенията, които съчетават улова и използването на слънчева енергия. И това е само началото. Пикар и Боршбер гледат още по-далеч. Там, докъдето стигат мечтите и волята на хората за по-чист и смислен свят.

Зелена светлина – 14 май 2014: На крилете на слънчевото електричество
"Зелена светлина" - 14.05.2014

РЕКЛАМА