Възползват ли се политиците от недоволството в страната? Говорят политолозите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според Буруджиева "няма добра връзка между тежестта на наказанието спрямо тежестта на престъплението", което е основен проблем в НК.

"Обикновено се променя на парче, партиите се засилват в някакви моменти да предлагат някакви наказания... Нямаме синхрон и нямаме еднопосочност - за много тежки престъпления нямаме доживотен затвор, а за далеч по-леки престъпления имаме доста по-тежки наказания", обобщи тя.

За доц. Румяна Коларова "превенцията в този случай е била възможна".

"Наказанието си е наказание, но когато можеш да предотвратиш едно престъпление, е много по-силният ход, към който държавата трябва да се стреми. Тук има натрупване на фактори, на които е можело да се реагира", отбеляза тя.

"Стъпва се на много тънък лед", каза Буруджиева в отговор на въпрос за официалната реакция на ВМРО на жестокото убийство в Сотиря. От партията припомниха, че преди повече от половин година лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов предложи за обсъждане и приемане Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос. Според политолога "престъпленията нямат нито расови, нито етнически основи".

"Една концепция, която независимо, че има елемента да интегрира определени хора в обществото, самото ѝ съществуване е твърде различно от всякакви демократични ценности, поне за мен", заяви тя.

За нея решението на проблемите както на ромите, така и на всички хора, които живеят в крайна бедност, е "да бъдат включени в системата". По думите ѝ безсмислено е политическото говорене за интеграция. Интеграция в какво, щом те не са част от цялото, запита доц. Буруджиева и добави, че "включеността е през образование и труд".

Доц. Коларова път обърна внимание, че "този проблем се европеизира".

"Едно богато и добре подредено общество има механизми за интегрирането на подобни групи, въпреки че и при тях има трудности. Това не е задача, която е по силите да бъде цялостно решена за кратко време от една държава", подчерта тя.

Според нея, обаче, "тенденцията за цялото ромско малцинство е позитивна".

Какви теми още коментираха политолозите вижте във видеото.