РЕКЛАМА


Феодални борби, дворцови интриги, цареубийства. Загуба на територията, гражданска война и татарско нашествие. Така изглеждат трите десетилетия след възхода на средновековна България при Иван Асен II (1218-1241г.).

Угнетението над най-бедните е нетърпимо. Историческата закономерност сочи, че в подобни времена назрява бунт. Появява се и герой. Водач, насочван задължително от Провидението. Легендарна фигура с надчовешки способности и скромен произход

"Имало там един селянин, който пасял свинете срещу заплащане, наречен Бърдоква. (..) Като прекарвал много време замислен и не предприемайки нищо за свалянето на някаква власт, той често говорел едни и същи неща на другите селяни и свинепаси, разказвал им за някакви явявания на светии, които го подбуждали към бунт и към управляване на народа. (..) И така един ден, като съобщил, че е получил знак за действие, веднага ги привлякъл за своя свита. Те го следвали, като се надявали, че ще извърши нещо велико. Той се облякъл по-добре, наметнал връхна дреха, препасал меч, възседнал кон и смело се впуснал в дела, далеч по-големи от неговите възможности."

Из „История“, Г. Пахимер

Гости по темата в предаването:

vlcsnap-2017-01-16-21h16m02s228Професор Миляна Каймакамова - преподавателят по Средновековна българска история в Софийския университет, изследовател на българската средновековна историопис и на идеята „Търново – Нов Цариград: Трети Рим”, която определя появата на Цар Ивайло в българското Средновековие като забележителен феномен.

vlcsnap-2017-01-16-21h07m39s55Професор Пламен Павлов - преподавателят по история на Византия и средновековните балкански държави във Великотърновския университет, познавач на бунтарите и авантюристите в нашата история, нарекъл Ивайло "Смелото сърце" на средновековна България.

vlcsnap-2017-01-16-21h08m55s51Доцент Иван Лазаров - ръководителят на катедра "Стара и Средновековна история" във Великотърновския университет, с научни интереси в областта на държавно-политическата идеология и културната история на Средновековна България, който смята, че Лахана/Ивайло е гений на злото, смутител на установения социален ред и разрушител на българската държавност в края на ХІІІ век.

vlcsnap-2017-01-16-21h08m43s173Главен асистент доктор Кирил Господинов - преподавателят по Средновековна българска история в Софийския университет, изследовател на средновековната българска държава през втората половина на ХІІІ век, автор на "Свърлижката приписка като исторически извор", "Къде е избухнал бунтът на Лаханас?" и редица други проучвания, свързани с въстанието и личността на Ивайло.

Гледайте "Въстанието на Ивайло" в "История.bg" - понеделник, 16 януари, от 21:00 часа по БНТ1.

Въстанието на Ивайло (повторение)
"ИСТОРИЯ.BG" - 16.01.2017

РЕКЛАМА