Васил Грудев, ДФ "Земеделие": Фондът вече работи спокойно и с нормално темпо

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Без спокойствието на всички заети в тази сфера трудно ще постигнем качествен резултат за нашите бенефициенти... Вторият задължителен елемент е прозрачност, защото нашата институция има отговорност не само пред своите бенефициенти, които са над 120 хил. годишно, а и пред цялото обществото", добави той.

Грудев допусна, че бърз напредък за постигане на повече прозрачност едва ли ще има, но категорично заяви, че "ще успее да направи няколко крачки в тази посока, които да бъдат надграждани във времето".

"Това е дълъг процес. Като казвам прозрачност, моята визия е изцяло свързана с възможно най-пълна електронизация на процесите, които биха били панацея в отношенията между служителите на фонда и бенефициентите... Пътят няма да стане революционен - от днес за утре, но стъпките са тези и те трябва да бъдат направени", обясни изпълнителният директор на фонд "Земеделие".

На въпрос за направените от него кадрови промени Грудев отговори, че "институцията няма да бъде толерантна по никакъв начин служители, които демонстрират начин на живот, несъпоставим с нормалните стандарти на държавен служител".

"Няма как да минем без процеса на осъзнаване, че има и нездрави интереси вътре в самия фонд. Това трябва да е бъде признавано публично, не крием информация. Търсим начин за справяне и във всеки момент, в който се сблъскваме с такава ситуация, ще бъдем безкомпромисни", допълни той.

Според него, месец след като зае поста на изпълнителен директор, фондът вече работи спокойно, с нормално темпо.

"Аз много държах и самата работа да го покаже. През изминалата седмица успяхме да финализираме част от доста забавените задачи - разглеждане на проекти, сключване на договори с бенефициенти", подчерта Грудев и допълни, че забавянето в обработката на договорите ще бъде наваксано за 12-18 месеца.

По думите му са подписани договори с 880 млади фермери на стойност 60 млн. лева, а до края на годината земеделските стопани ще получат и плащанията по "Натура 2000" и за необлагородените райони. Грудев предупреди, че предстои да бъде въведен "100-процентов мониторинг" на обработваните площи чрез европейската система "Коперник", както и електронно кандидатстване за субсидии. Контролът ще е постоянен и без стопаните да бъдат притеснявани от служители на фонда, уточни той.

Какво още коментира изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" вижте във видеото.