Технологии и мечти - Хеми Перес

Предаване: Панорама

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БНТ: Как се прави нация на старт-ъпът, технологична нация?

Хеми Перес: Трябват ти три неща. Първото е – да нямаш нищо. Израел няма какво да ползва и изнася като природен ресурс. Всичко, което правим, трябва да дойде от силата на мозъка. Трябваха ни иновации, за да заселим селата и градовете си, за отбрана и икономика. Второ. Като народ вярваме, че имаме мисия в света. На иврит го наричаме Тиккун олам – да правим света по-добър. Било то напояване, водоснабдяване, предотвратяване на автомобилни катастрофи - може да се направи чрез технологиите. И трето – баща ми казваше, че най-големият принос на евреите към света е неудовлетвореността. Постоянно сме неудовлетворени от това, което имаме. И се опитваме да подобрим всичко.

Баща му, покойният Шимон Перес, бе президент и два пъти премиер на Израел, носител на Нобелова награда за мир. А той е предприемач, от водещите пионери в областта на технологиите и рисковия капитал. Тъкмо по тези теми Хеми Перес участва в Иностарт форум в София. И проучва как България и Израел могат да работят за иновации и старт-ъпи.

Хеми Перес: За да станете нация на иновациите, трябва да правите две неща. Първо – правете иновации за света, не за Вас. Така се създават великите неща, които светът търси. Второ – нацията да гради величие и бъдеще с наука и технологии, а не с природните си ресурси...

Израелската държава помага на технологичните старт-ъпи. А Перес и неговият фонд предоставят рисков капитал на палестински фирми.

Хеми Перес: Работата със съседите показва идеята за ново бъдеще. Съчетаваме мира и иновациите. Всяка нация на иновациите е мирна. Защото придобиваш нужното чрез силата на мозъка, а не го отмъкваш от съседа.

БНТ: Баща Ви Шимон Перес ли направи Израел технологична нация?

Хеми Перес: Давид Бен-Гурион бе първият, главният основоположник на държавата, баща ми бе дясната му ръка. Бен-Гурион раздели работата така: „Аз ще отговарям за всичко, което съществува. А ти, Шимон – за всичко, което не съществува“: да открива нови идеи и технологии. Много иновативно, бизнес-ориентирано и смело е да построиш модерен ядрен обект през 50-те. Та те двамата, наред с многото израелци, работили с тях, разбират, че с иновациите можем да се защитим, да градим сила.

БНТ: Т. е. иновацията за какво е - за оцеляване или за победа?

Хеми Перес: Иновацията е за всичко. Но не търсим победители и победени. Създаваме свят на победители. С технологиите е като да отгледаш дърво – инвестираш в научно-развойни дейности и образование, после береш плодовете на труда си. А дърветата могат да растат едно до друго.

В София Перес представи и автобиографията на баща си. Шимон Перес писал за идеи, не за клюки и самовъзвеличаване. Довършил книгата и няколко седмици по-късно починал. Кръстил я „Няма място за малки мечти“.

Хеми Перес: Баща ми твърдеше, че трябва не само постоянно да мечтаеш и да сбъдваш, а да внимаваш мечтите ти да бъдат достатъчно мащабни. Защото сбъднеш ли ги, ще се разстроиш, че не са достатъчно велики.

БНТ: Небето е граница.

Хеми Перес: Небето е средностатистическото, не границата. Щом свърши книгата, баща ми каза: „Не съжалявам за нищо в живота си, освен за едно. Когато видя какво е постигнал Израел и го сравня с мечтите, които имахме в началото, знам, че трябваше да мечтаем повече и по-силно“.

БНТ: Книгата на баща Ви е основно за идеи. Но политиката за идеи ли е или за харизма, власт, задкулисни машинации?

Хеми Перес: Политиката е за лидерство. А лидерството на баща ми се основаваше на въображение, оптимизъм, намиране на решения. На грижа за утре! Той казваше: „Предпочитам да споря, но да направя правилното нещо за бъдещето, пред това да бъда популярен днес“.

БНТ: Но как така един любезен, търсещ компромис, пеещ песни и пишещ поезия лидер като Шимон Перес беше силен лидер?

Хеми Перес: Защото беше мъдър. Когато говореше с хората, те разбираха, че го е грижа за тях. За него политиката не беше упражняване на власт, а служба на велика цел. Казваше, че си толкова велик, колкото целта ти. А баща ми служеше на мира - не само при нас и съседите, но и по цял свят. Все говореше за свят на победители, за ново бъдеще. Затова го уважаваха толкова. Да си силен не стига. От лидера се иска мъдрост. Да показва верния път и да дава решения.

БНТ: Но ако погледнете днешния свят с Вашите очи и с очите на баща Ви, има ли магическо решение как да го подобрим?

Хеми Перес: Абсолютно, във всичко има лъч светлина. Оптимизмът е наш избор, не заради наивност. Светът напредва, подобрява се. Баща ми казваше: “Ти си крал преди 200 години. Ама те боли зъб. Щеше да плачеш, защото лек няма.“ А днес има лек за толкова много неща. Късметлии сме, историята носи оптимизъм. Въпреки че ние хората, сме доста по-големи песимисти от самата реалност.