РЕКЛАМА

Референдум | Скандали, оставки и политическо напрежение | Части от предаването - 4

Скандали, оставки и политическо напрежение 00:57:17

БНТ 1 | 26.03.2019 | Референдум

Скандали, оставки и политическо напрежение

Скандали, оставки и политическо напрежение
Следите ли скандала с придобиването на апартаменти на занижени цени? 00:00:12

БНТ 1 | 26.03.2019 | Референдум

Следите ли скандала с придобиването на апартаменти на занижени цени?

Следите ли скандала с придобиването на апартаменти на занижени цени?
Разкритията за цените на апартаментите са... 00:00:12

БНТ 1 | 26.03.2019 | Референдум

Разкритията за цените на апартаментите са...

Разкритията за цените на апартаментите са...
Как очаквате да се отрази скандалът? 00:00:12

БНТ 1 | 26.03.2019 | Референдум

Как очаквате да се отрази скандалът?

Как очаквате да се отрази скандалът?

Тази вечер в „Референдум":

Скандали, оставки и политическо напрежение! Как ще се развие ситуацията с придобиването на апартаменти на занижени цени на хора във властта? Ще има ли още тежки решения и какъв ефект ще произведат?

Как очаквате да се отрази скандалът – да има сериозен политически ефект или да се отрази само на пряко замесените? Това беше основният въпрос, с който "Алфа Рисърч" тества обществените нагласи в предаването "Референдум".

Темата за апартаментите е много интересна, но не е нищо ново. Г-н Цветанов е почти експерт в темата с недвижимите имоти. А когато става дума за корупция във властта и обогатяване чрез властта, също не е нещо ново. Това коментира анализаторът Иван Стамболов-Сула.

Според Първан Симеонов има вътрешнопартийна драма в ГЕРБ – Цветанов срещу Борисов. Това е някакъв опит г-н Цветанов да бъде минимизиран, след като стана много властен в конфигурацията ГЕРБ. В ГЕРБ винаги е имало битка на два лагера – един балкански, по устав, и един със западна ориентация. Борисов винаги е балансирал между двете. Това е някакъв шанс Борисов да си върне малко територия. Струва ми се, че Борисов и Дончев действат в синхрон.

Част от този интерес се дължи на факта, че до голяма степен медиите основно се занимаваха. Вече имаме няколко оставки, което донякъде показва, че има нещо нередно в тази ситуация. От друга страна, когато стана дума за г-н Цветанов, ние наблюдавахме много ясно разделение. Има желание той да подаде оставка от всички изборни позиции, но да запази заместник-председателското място в ГЕРБ, което от своя страна показва, че за самата партия това не е проблем. За самата партия това е легитимна форма на поведение, каза политологът Христо Панчугов.

Георги Киряков очаква трудно изстъргване на Цветанов от властта. Това е процес, който тече още от първите скандали с апартаментите на Цветанов и които се лепяха и на Борисов, защото той е лицето на партията и от него зависи съществуването на властовата конфигурация в парламента и на ГЕРБ в политическия живот на страната. Какво ще се случи оттук нататък е трудно да се предскаже. Зависи много от самата реакция на Цветанов.

Парламентът би имал живот и без г-н Цветанов. Вярно е, че той договаря в момента мнозинствата по различни казуси, но когато беше вътрешен министър, ГЕРБ също нямаха парламентарно мнозинство и успяваха да договарят мнозинства по различни законопроекти без някакви особени драми. В периода 2009-2013 г. не се споменаваше казусът кворум. Вървеше парламентарната работа, обясни Стойчо Стойчев.

Скандали, оставки и политическо напрежение
"Референдум" - 26.03.2019

РЕКЛАМА