Ще има ли достатъчно водни спасители в Русе

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Намираме се на басейна на Спортното училище в Русе, на който кандидатите за водни спасители имаха възможност да се подготвят преди да се явят на изпита. Те трябваше да преплуват 50 метра свободен стил за определено време. Как се справиха желаещите да станат спасители ще ни каже директорът на русенската структура на Червения кръст Антоанета Ябанозова.

Все по-популярно сред завършващите младежи е да изкарат курсове за водно спасяване, защото квалификацията им позволява да се заемат със сезонна работа през летните месеци. Не е за пренебрегване и факта, че при студентските бригади в чужбина, често се предлага работа за водни спасители в аквапаркове. Какви са мотивите на една млада русенка да се запише и да изкара подобен курс-вижте в репортажа.

Недостиг на водни спасители, от БЧК в Русе подготвят нови кадри за този сезон

17-годишната Бояна Чолакова е една от завършилите курса за водно спасяване през миналата година, който организира русенската организация на Червения кръст. Освен нея тази правоспособност са взели още 15 души. За себе си казва, че тренира плуване от малка и затова съвсем естествено към края на състезателната си кариера се решила на тази стъпка.

Бояна Чолакова: Миналата година навърших 17 години и го изкарах, за да мога да работя като спасителка на градски басейн.

През лятото Бояна е била спасителка в аквапарк. Споделя, че най-сериозният инцидент, при който и се е наложило да се справя сама, е по време на детски рожден ден, когато 6 малки деца скочили сами в дълбоката част от басейна.

Бояна Чолакова: Осъзнах колко е важна тази професия и как реално отговаряш за животите на хората. Имаше няколко случая, в които вече наистина осъзнаваш как от теб зависи дали човек ще се справи в дадена ситуация или не.

През тази година кандидатите да учат за водни спасители са 18. Голяма част от тях са дългогодишни състезатели по плуване или водна топка.

Иво Дамянов, специалист към Водноспасителна служба при БЧК-Русе: Задължително като едно продължение на техните усилия, които са вложили през годините в басейна, е да изкарат курса за водни спасители. Това е една много отговорна професия, но е и много положително за един млад човек да може да уплътни свободното си време лятото с изкарването на някакви средства.

За себе си Бояна споделя, че вижда водното спасяване само като хоби и начин да изкарва джобни пари през летните месеци. 12-токласничката иска да кандидатства и да се развива в сферата на информационната сигурност и със знанията да предпазва виртуалното пространство от външни намеси.

На финала да кажем, че колкото и добре да са обучени водните спасители, по-важното е да не се създават предпоставки за намесата им. И хората, които посещават басейните, да бъдат внимателни и да не надценяват собствените си възможности.