РЕКЛАМА


"Безпрецедентно, българската войска напусна бойното поле, обърна гръб на преследващите ги победители и тръгна към София да търси сметка на управниците си..." - У. Чърчил

Войнишкото въстание избухва след пробива на съглашенските войски на Македонския фронт при Добро поле (18 септ. 1918 г.). Обезверените от поражението войници се поддават на гнева си и формират няколко въстанически групи, насочили се към вътрешността на страната. За неорганизирания и спонтанен бунт на близо 5000 войника бързо се намират водачи - земеделските лидери Александър Стамболийски и Райко Даскалов, които дълго са предупреждавали цар Фердинанд за рисковете от съюза с Германия.

Въстание ли са събитията в Радомир от септември 1918 г. или предателство на група заблудени войници, водени от политически опортюнисти?

Над този и други въпроси ще помислим заедно. Темата е “Войнишкото въстание и Радомирската република от 1918 г.”

В студиото ни ще бъдат:


Проф. ИСКРА БАЕВА - преподавателка по съвременна история в Софийския университет „Свети Климент Охридски


Проф. ВЕСЕЛИН ЯНЧЕВ - преподавател по Нова българска история в Софийския университет, експерт по история на армията и вътрешната сигурност в Следосвобожденска България
Проф. БИСЕР ГЕОРГИЕВ - преподавател по История на Българското възраждане в Шуменския университет "Константин Преславски"
Доц. ГЕОРГИ КОКЕРОВ - изследовател на войните в българската история

Радомирска република
"ИСТОРИЯ.BG" - 24.09.2018

РЕКЛАМА