РЕКЛАМА

Референдум | Пряко от Брюксел: В каква Европа ще живеем? | Части от предаването - 4

Пряко от Брюксел: В каква Европа ще живеем? 00:59:25

БНТ 1 | 09.04.2019 | Референдум

Пряко от Брюксел: В каква Европа ще живеем?

Пряко от Брюксел: В каква Европа ще живеем?
С какво са по-важни европейските избори за вас? 00:00:12

БНТ 1 | 09.04.2019 | Референдум

С какво са по-важни европейските избори за вас?

С какво са по-важни европейските избори за вас?
Как очаквате да се вземат решенията в следващия Европарламент? 00:00:12

БНТ 1 | 09.04.2019 | Референдум

Как очаквате да се вземат решенията в следващия Европарламент?

Как очаквате да се вземат решенията в следващия Европарламент?
Според вас, как трябва да се развива Европейският съюз 00:00:12

БНТ 1 | 09.04.2019 | Референдум

Според вас, как трябва да се развива Европейският съюз

Според вас, как трябва да се развива Европейският съюз

В това издание на "Референдум" бяхме на живо от сърцето на европейските институции - студиото в Европарламента в Брюксел. В дискусията участие взеха български и чужди евродепутати. С тях разговаряхме само часове преди извънредната среща на върха на лидерите на Европейския съюз за Брекзит. Улисани в сроковете за това кога и как Великобритания ще напусне Европейския съюз, не трябва да забравяме и важния въпрос за всички нас, които оставаме в него - как ще продължим заедно. Тази път тествахме обществените нагласи с въпроса: Според вас, как трябва да се развива Европейският съюз - с повече интеграция между страните членки или с повече самостоятелност? Възможно ли е да премахнем усещането за двоен стандарт, да повишим доходите като заедно засилим икономиката на Европа? Каква стратегия ще имат политиците на тези избори? Заедно с българските евродепутати чухме и представители на Германия и на Полша. Да очакваме ли нови политически съюзи и какво би било изненада на евровота на края на май?

Щефан Геролд - ЕНП/ХДС: Мисля, че беше едно влакче на ужасите в последно време и хората и от двете страни на Ламанша просто копнеят това да приключи. Но никой, поне аз така мисля, не иска твърд Брекзит. Според мен, ако искат за удължим сегашното положение на нещата, трябва да има повече ясност. От британска страна да се изясни какво точно искат, защото сега ни казват какво не искат. Обаче нямат мнозинство, което да води към някакво положително разрешение на въпроса. Естествено, че Брекзит ще окаже влияние на Европейския съюз по няколко начина. Категорично ще има икономически спад и в Европейския съюз, и и във Великобритания.

Проф. Ришард Легутко - съпредседател на ЕКР: Считаме, че Брекзит е един неуспех голям за Европейския съюз. Голяма част от отговорността лежи сред хората, които имат думата в Европейския съюз. Ние виждахме това как се задава. Това не е нещо неочаквано. За пръв път държава, страна членка напуска Европейския съюз. До сега страните се присъединяваха към съюза. Сега виждаме началото на един процес упадък. Не знаем дали ще продължи този процес. Доста бях притеснен един-два дни след референдума във Великобритания. Прочетох общото изявление на председателя Юнкер и на канцлера Меркел за това, че трябва да променим Европейския съюз така, че да направим нещата по-трудни, да затрудним напускането на съюза.

Ангел Джамбазки - ЕКР/ВМРО: На първо място важно е да се знае, че този член 50-ти е създаден, за да може Обединеното кралство да има някакъв своеобразен изход. Той е написан за тях. Обединеното кралство никога не е било интегрална част от Европейския съюз и никога няма да бъде по много причини - исторически, политически, търговски, икономически и т.н. Обаче по-важният въпрос за мен е защо, какво предизвика тези процеси. Една част от причините за този резултат на референдума беше дълбоко погрешната политика на Европейската комисия по отношение на емиграцията, политиката, водена от канцлера Меркел, председателят Юнкер, в последствие от президента Макрон. Видеата как хиляди, хиляди хора газят граници, бият се с полицията, хвърлят сълзотворен газ и т.н. бяха една от причините за това решение на гражданите на Обединеното кралство.

Андрей Новаков - ЕНП/ГЕРБ: Аз считам, че отговорите за това какво ще се случи с Брекзит трябва да бъдат търсени в Лондон. Европейският съюз направи всичко, което можеше в ситуация, в която не искаше да бъде поставян. Същото важи и за България, която считам, че направи всичко, за да защити интересите на българските граждани, които са там. С наближаването на изборите все по-често ще чуваме призиви за това хората да бъдат активни, да гласуват. Но аз се поставям на тяхно място, питайки се защо да го правя. А истината е, че гласуването е като свободният пазар, който имаме в Европейският съюз и хората ще изберат това, което считат за по-добро. Но аз също така считам, че хората имат добре развит нюх за това кое е евтино и лъскаво, а в политиката се оказва, че евтиното и лъскавото е всъщност популизмът и лявото.

Момчил Неков - ПЕС/БСП: Тази вечер стреляме в тъмното. Това, което е най-полезно е утре да се изчака Европейския съвет, да се види какво решение ще се вземе там, защото вариантите са няколко - до 12 април твърд Брекзит, след 12 април има два варианта. Единият е споразумение за излизане на Великобритания, което е най-добре от гледна точка на българския интерес, защото това означава, че правата на българските граждани ще бъдат заедно в пакет с правата на германци, на французи, на холандци. А ако има твърд Брекзит, това означава, че всяка държава в Европейският съюз по отделно ще трябва да договаря двустранни отношения с Великобритания. И отделно за бизнеса. Не се говори достатъчно, че от две години бизнесът във Великобритания са вози на влакчето на ужасите.

Илхан Кючюк - АЛДЕ/ДПС: В известен смисъл аз виждам светлина в тунела, защото за първи път се прие решение в една от двете камари да няма твърд Брекзит. Тоест, видя си, че след дълги дипломатически совалки и политически разговор между консервативната партия, която беше в основата на Брекзит и лейбаристите, този диалог в крайна сметка и това поставяне на темата на по-високо ниво от партийния егоизъм, доведе до някакъв резултат. Сега на ход е Европейският съюз и европейските институции. Тук вероятно вички ще чуете следното изречение: "На всеки му е писнало от Брекзит". Да, така е, защо Брекзит изисква много голяма социална, политическа енергия. Трябва да по някакъв начин да се сложи край на всичко това. Но за да се сложи край, трябва да има ясен план.

Пряко от Брюксел: В каква Европа ще живеем?
"Референдум" - 09.04.2019

РЕКЛАМА