Проф.Димитров: Беше признато от македонска страна, че 24 май е български празник

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще продължим да честваме заедно делото и паметта на светите братя Кирил и Методий и на възрожденеца Григор Пърличев.

"Има един дълъг списък от юбилейни събития, свързани с личности от общата ни история, които ние сме предложили да бъдат обсъдени и предложени за съвместно честване на политическо ниво", отбеляза проф. Димитров.

И уточни, че тези три предложения - св. св. Кирил и Методий, цар Самуил и Григор Пърличев - са дошли от македонската страна. За двамата братя и цар Самуил вече е факт отдаването на почит на най-високо ниво.

Проф. Ангел Димитров: "По отношение на 24 май постигнахме една доста голяма стъпка напред, защото в аргументацията за съвместното честване много ясно е казано, че огромна е заслугата на българската държава за съхраняването, развитието на делото на светите братя и превръщането му в един културно-исторически факт. Светите братя са покровители на Европа именно заради това. Беше признато от македонска страна, че 24 май е български празник - той е създаден в България, от България се е разпространил върху цялата територия, върху която са живеели българи, включително в училищата на днешната територия на Република Македония. Тук има една голяма стъпка напред в интерпретацията на делото на светите братя и повода и причините ние да ги почитаме."