Проф. Григор Горчев: Проблемът е с болничните легла за долекуване

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проектът беше обявен от Здравното министерство в средата на април и предвижда от 38 803 легла в болниците в цялата страна, те да бъдат намалени до малко над 33 500. През 2017 година са използвани общо малко над 24 700 легла и Здравното министерство предвижда резерв от над 30%. Здравната карта ще бъде критерий, по който НЗОК ще сключва договори с болничните заведения по области.

Като всеки е нов документ е доста интересен и доста дискотабилен. Наличието на такава здравна карта е наложително по много причини, защото тя дава рамката и снимката на състоянието на здравната мрежа в България. За нас тя е един мобилен документ, който във времето ще може да бъде евентуално актуализиран или не в зависимост от потребностите на населението, каза в "Денят започва" проф. Григор Горчев, управител на Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Св. Марина" в Плевен.

Според него важното е доколко Здравната карта обаче ще бъде продуктивна по места, защото високотехнологичната медицинска помощ е концентрирана в по-големи градове, а в периферията нещата са по-различни.

Проблем ще е, ако се сключват договори, ако се сключват анекси по отношение на болничните заведения и ако бъдат намалени леглата за трето ниво реанимация. Там е същественият проблем, защото реанимационните легла са много важни по отношение на бързото възстановяване след тежки оперативни интервенции, които са локализирани в големите центрове. Там трябва много да се внимава, продължи с коментара си той.

Здравната каса плаща за обем дейност, а не на легло, припомни проф. Горчев и отбеляза, че е въпрос на мениджмънт всяко едно болнично заведение да намери правилния баланс между реалната потребност от болнични легла и тяхното ефективно използване.

Не трябва да гледаме в леглата, трябва да гледаме в специалистите... Специалистите са струпани в големите университетски центрове, заяви той.

По думите му проблемът в България е с болничните легла за долекуване. В болниците, които нямат дейности по отношение на активното лекуване, да се разкриват такива структури, където да има болни за долекуване, предложи проф. Горчев.

Той изрази надежда новият здравен модел, който ще предложи министерството да бъде "реален". Здравната система от години е недофинансирана и затова е важно новият здравен модел да е реален - тоест клиничните пътеки да са реално остойностени, подчерта той.