РЕКЛАМА


Още от първия ден на свободата българските партии, въоръжени с гръмки думи като „дълг“, „народ“, „отечество“, се хващат гуша за гуша в отчаяна борба за власт: в словесни или ръкопашни схватки, а не след дълго - и с убийства, българският политически живот е превърнат в поле за битки, ползи, интереси и влияние от консерватори и либерали. „В България има само една партия — забелязва чехът Иречек - тия що са министри и тия, които искат да станат министри“.

Във втора част от сериала „Българските правителства” на ред са правителствата на либералите Драган Цанков и Петко Каравелов.

Водещият д-р Андрей Захариев ще дискутира с участниците от миналото предаване като единствено Дарина Григорова ще смени Нина Дюлгерова.

Доц. ГригороваДоц. д-р Дарина Григорова - преподавателят по История на Русия в Софийския университет, лектор по Руска история на идеите в Русия, Казахстан и Беларус, която представя руската позиция за България по време на Режима на пълномощията от две паралелни гледни точки: на официалната власт и тази на обществото.

Милко ПалангурскиПроф. дин Милко Палангурски - преподавателят по нова и най-нова история на България във Великотърновския университет, автор на книга за историята на Княжеството, който твърди, че Конституция можеш да приемеш, можеш да изпишеш и името ѝ на своя бастун, но конституционалист не можеш да станеш за един ден.

МетодиевДоц. д-р Веселин Методиев - преподавателят по нова история на България в Нов български университет, бивш вицепремиер, министър и депутат в четири парламента, изследовател на българските държавни институции след Освобождението; автор на първата история на Министерския съвет в началните години (1879-1886 година).

Петко ПетковПроф. д-р Петко Петков - преподавателят по нова история на България във Великотърновския университет; председател на великотърновския клон на Съюза на учените, изследвал развитието на идеите за държавно управление и институционалните отношения в Княжеството и Царство България от 1878 до 1912 година.

Правителствата на България /2 серия/
"ИСТОРИЯ.BG" - 08.02.2016

РЕКЛАМА