РЕКЛАМА


Фразата "Ziezi ex quo vulgares" - "Зиези, от когото са българите", е първото известно споменаване на българите в европейски източник. През 354 година авторът на анонимния римски хронограф съставя списък на потомците на Ной и на народите, които произлизат от тях. Там се съобщава, че синът на Ноевия син - Сим, се казва Зиези и е родоначалник на българите.

За началото на българската държавност дискутират гостите в студиото на "История.bg" в първото издание на предаването за 2016 година

vlcsnap-2016-01-11-21h10m11s228Проф. Миляна Каймакамова

Преподавател по Средновековна българска история в Софийския университет. Специализирала медиевистика в Прага, Солун, Рим, Париж, Краков и Кьолн. Изследовател на летописните извори, свързани със създаването, политическото утвърждаване и развитието на Средновековна България.

 vlcsnap-2016-01-11-21h08m44s128Проф. д-р Станислав Станилов

Ученият-археолог от Националния археологическия институт при БАН, дългогодишен ръководител на проучванията в Плиска. Изследовател на прабългарското материално и духовно наследство, етногенезиса и преселението на старите българи на Долния Дунав, който следва максимата на Джон Окам, че "най-очевидното е най-вероятно".

vlcsnap-2016-01-11-21h09m04s80Д-р Тодор Чобанов

Заместник-кметът по образование, култура и спорт на Столична община, специалист по Средновековна археология, опазване на културните ценности и културния туризъм. Автор на над 30 научни изследвания и исторически книги, между които "Наследството на Сасанидска Персия у българите на Долния Дунав" – доказваща, че българската династия Дуло има ирански произход, а Дунавска България не е "създадена", а пренесена на Балканите древна държава.

 vlcsnap-2016-01-11-21h09m52s22Д-р Георги Владимиров

Историкът и културолог - главен експерт в Министерство на културата, утвърден изследовател на средновековната история и култура на Дунавска и Волжка България. Член на Съюза на учените в България и носител на национални и международни награди за хуманитаристика. Автор на монографии и научни изследвания, публикувани в България, Татарстан, Чувашия, Австрия.

Гледайте "История.bg" всеки понеделник от 21:00 часа по БНТ1!

Първите българи в Европа
"ИСТОРИЯ.BG" - 11.01.2016

РЕКЛАМА