Обновиха и изографисана 150-годишната църква в село Царевци

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Църквата е част от уникален за Североизточна България комплекс със запазени килийно училище и килимарска работилница, в която децата са се учили на занаят. Когато започнахме възстановяването, положението беше повече от трагично, разказва кметът на Община Аврен, на чиято територия се намира село Царевци.

Емануил Манолов - кмет на община Аврен: След 90-та година самият двор беше занемарен, беше се натрупала много смет. Църквата беше престанала да функционира и в продължение на години не беше в състояние да посреща миряните.
Младен Манолов - кмет на село Царевци: В началото беше една голяма локва - нямаше иконостас, нямаше трон на владиката, нямаше абсолютно нищо.
Емануил Манолов - кмет на община Аврен: Самият храм е в абсолютно автентичен вида, поради простата причина, че никога не е бил изографисван, нямаше стари иконописи, с които да се съобразяваме, да бъдат реставрирани. За мен храм, който не е изографисан губи своята идентичност.

Румънецът Даранел Коман се заема с нелеката задача да изографиса храма в Царевци.

Младен Манолов - кмет на село Царевци: На него се спряхме след като ходихме и видяхме какво е спорил в Силистренско. Запознахме се с неговата работа и се спряхме на него, защото ни допадна като цветове, като изписване. Ние сме 48-та църква, която е направил. Вътре е от дива череша самият иконостас. Иконите са направени в Художествената академия в София.

Легендите разказват, че Христо Ботев и Васил Левски са посещавали село Царевци, тогава известно като Султанци или Султанлар.

Емануил Манолов - кмет на община Аврен: Има запазени писмени източници, особено по спомените на Ботев. Търсели са тук кандидати за четата и за революционната дейност в района.

Снимки и документи, потвърждаващи тези истории, са подредени в сградата на бившото килийно училище. То е построено две години след църквата.

Емануил Манолов - кмет на община Аврен: Вие сме както се казва, наследниците на тези хора и аз смятах, че е редно да направим нещо, с което да запазим родолюбивия спомен. В крайна сметка трябва да се поддържа местната история. Аз съм от това село, родът ми е от това село, всички близки, приятели, самото население, всички ни подкрепяха. Когато човек инвестира било в асфалт, било водопровод, инфраструктура, това се вижда, но след 20-30 години ще има нужда от подмяна и рехабилитация. А това, което направихме като изографисване, това, което направихме по възстановяването на двора, в крайна сметка ще остане много години след като нас ни няма.

Може би ще остане и двойката щъркели, които гнездят върху камбанарията.

Младен Манолов - кмет на село Царевци: Всяка година те са тука и може би носят късмет, носят щастие на селото. Смятаме че вървим по правилния път за запазване на вярата, на християнството.

Тукашните хора се надяват, че след възстановяването на храмовия комплекс, Царевци ще се превърне в още по-атрактивна дестинация не само за българските, но и за чуждестранните туристи. Селото е на около 45 километра от Варна. В момента тук живеят около 900 души.