На фокус: бюджетът на ЕС за 2021 - 2027

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България не се притеснява от значително орязване на еврофондовете, въпреки заложеното общо намаление на бюджета на ЕС за земеделие и транспорт след 2010 г., обясни вицепремиерът Томислав Дончев. Страната ни застъпва тезата, че кохезионната политика, която осигурява сближаване на Балканите, трябва да се запази.

Андрей Новаков подчерта, че независимо от задаващите се избори, изключително важно е правителството да си свърши работата. "От това, което видяхме, регламентът, по който ще бъда съавтор и преговарящ, е на стойност 373 милиарда. Представете си, ако си позволим емоции и сантименти, само след две години хората ще питат защо няма пари за обезлюдените райони или защо селските райони са така..., защо има за площади, а не за стадиони..." Затова за него е важно да се отразят нуждите на хората.

Новаков вижда като приоритет финансирането на земеделската политика и на кохезионната политика. Той обясни за кои други ресори ще бъдат заделени пари.

Андрей Новаков – евродепутат, ГЕРБ/ЕНП: "Например, по програмата за мобилност ще заделим пари за военна мобилност. Там, където има нужда от изграждане на инфраструктура за евентуална мобилизация на военна сила, да има пътна и жп инфраструктура, летища. Ще се увеличи финансирането за охрана по границата. В момента FRONTEX има 1400 души. Ще осигурим бюджет за 10 хиляди... Програма "Еразъм" - има двоен бюджет, така че младите хора да могат да пътуват... 50% повече за наука и иновации. Искам да призова и компаниите, и университетите да подават, това са пари, които им се полагат, а често пъти остават неизползвани."