РЕКЛАМА

Сутрешен блок | Министър Сафади: България и Йордания имат богата история и блестящо бъдеще | Части от предаването - 8

Равносметката от огнените стихии

БНТ 1 | 21.08.2019 | Сутрешен блок

Равносметката от огнените стихии

Равносметката от огнените стихии
Защо хората от русенското село Караманово се страхуват от екологична катастрофа? 00:06:01

БНТ 1 | 21.08.2019 | Сутрешен блок

Защо хората от русенското село Караманово се страхуват от екологична катастрофа?

Защо хората от русенското село Караманово се страхуват от екологична катастрофа?
Каква е съдбата на 40 питбула, тренирани за кучешки боеве? 00:06:42

БНТ 1 | 21.08.2019 | Сутрешен блок

Каква е съдбата на 40 питбула, тренирани за кучешки боеве?

Каква е съдбата на 40 питбула, тренирани за кучешки боеве?
Кандидатите за АЕЦ "Белене" 00:15:37

БНТ 1 | 21.08.2019 | Сутрешен блок

Кандидатите за АЕЦ "Белене"

Кандидатите за АЕЦ "Белене"
Министър Сафади: България и Йордания имат богата история и блестящо бъдеще 00:06:22

БНТ 1 | 21.08.2019 | Сутрешен блок

Министър Сафади: България и Йордания имат богата история и блестящо бъдеще

Министър Сафади: България и Йордания имат богата история и блестящо бъдеще
Турция награди български планински спасители 00:06:33

БНТ 1 | 21.08.2019 | Сутрешен блок

Турция награди български планински спасители

Турция награди български планински спасители
Заплащането - основен проблем на индивидуалните практики на медицинските сестри 00:10:52

БНТ 1 | 21.08.2019 | Сутрешен блок

Заплащането - основен проблем на индивидуалните практики на медицинските сестри

Заплащането - основен проблем на индивидуалните практики на медицинските сестри
Ст. комисар Шотаров: Небрежност е най-честата причина за пожарите 00:10:16

БНТ 1 | 21.08.2019 | Сутрешен блок

Ст. комисар Шотаров: Небрежност е най-честата причина за пожарите

Ст. комисар Шотаров: Небрежност е най-честата причина за пожарите

Икономическото сътрудничество между България и Йордания има голям потенциал за развитие. Това каза пред БНТ първият дипломат на Йордания Айман Сафади, който беше на посещение у нас по покана на външния ни министър Екатерина Захариева. Министър Сафади даде специално интервю за БНТ, в което коментира двустранните отношения, конфликта в Сирия и ролята на Йордания в регион, разтърсван от кризи.

Това е първата визита на йордански външен министър в България, но Негово Величество е бил тук, а миналата година имаше честта да приеме вашия президент в Аман. Това е знак за силното ни желание да подобрим двустранните си отношения. Те имат богата история и ги чака блестящо бъдеще. Надяваме се на базата на разговора между президента и краля, да намерим начин да вървим напред в засилването на връзките в икономиката, културата, търговията, туризма, както и да работим заедно за решаването на регионалните кризи, които засягат всички. Тероризмът е обща заплаха, пред която сме изправени и съвместната работа може да донесе много ползи. Това са области, в които можем да постигнем напредък. Гледаме на България с голямо уважение и вярваме, че имаме общ път, който ще е от взаимна полза.

БНТ: Споменахте визитата на нашия президент в Аман. Той отправи покана към краля на Йордания да посети отново България. Кога да очакваме тази визита?

Айман Сафади, външен министър на Йордания: Негово Величество очаква с нетърпение да посети София. Този въпрос се обсъжда и процесът на подготовка набира скорост. Ако погледнем икономическото сътрудничество, например, то е твърде скромно, но с голям потенциал. Заедно с президента в Аман беше и бизнес-делегация. В момента текат разговори за провеждане съвсем скоро на първата сесия на Смесената комисия за икономическо сътрудничество, така че относно развитието на нашите връзки има много добри новини.

БНТ: В кои сфери на икономиката виждате възможности за по- активно и по- печелившо сътрудничество?

Айман Сафади, външен министър на Йордания: Има много сфери - търговията, културата, образованието. Преди много йордански студенти идваха да следват в България, сега този брой е намалял. Туризмът също. Йордания е врата към Близкия изток и не само. Общи проекти и съвместни предприятия между йордански и български компании могат да бъдат много успешни. В момента в Ирак тече процес на мащабно обновяване на страната, а ние имаме отлични връзки с Ирак - това е огромен пазар, който можем заедно да проучим. Възможностите са безкрайни, но трябва да възстановим връзките си и да направим така, че компаниите от частния сектор да се познават и да познават възможностите, които им се предлагат.

БНТ: През последната година имаше ръст на броя на туристите от България в Йордания. Искате ли да запазите тази тенденция и да привлечете дори още повече български туристи във Вашата страна?

Айман Сафади, външен министър на Йордания: Разбира се! България е красива страна, която предлага много, както и Йордания - с богата история, много привлекателна за туристите. Проблемът досега беше въздушната свързаност. Сега има директни полети между двете страни, това е много важно. Бихме се радвали повече български приятели да идват в нашата страна и да видят какво предлага.

БНТ: Йордания е една от най- засегнатите страни от продължаващия 8 години конфликт в Сирия. Как тази война промени ролята на Вашата страна в региона?

Айман Сафади, външен министър на Йордания: За съжаление, Йордания плаща висока цена за многото кризи в региона -потърпевши сме от бежанци, затваряне на маршрути за търговия, загуба на пазари. В Йордания има 1.3 милиона сирийци - това е около 20% от населението. Имаме 133 000 сирийски деца в образователната ни система. Пазарът на труда, здравеопазването са под огромен натиск. Но ние сме много упорити. Правим всичко по силите си, за да дадем на бежанците достоен живот, какъвто заслужават. Последиците за икономиката са огромни, не само от сирийската криза, но и от голямата битка на Ирак с терористите, и от израелско-палестинския конфликт, който за нас е основният в региона и хвърля сянка върху Йордания и върху всички около нас. Йордания продължава да е гласът, който зове за умереност в нашата част на света. Политиката на Негово Величество винаги е основана на опити да се преодолеят кризите, да се установи сигурност, стабилност и мир, това е право на всеки. Сирия, израелско-палестинския конфликт, Йемен, битката срещу тероризма - това са предизвикателствата, пред които сме изправени и трябва да ги преодолеем по начин, който да доведе до мир, за да може регионът да върви напред и да развие своя потенциал.

БНТ: Войната срещу "Ислямска държава" свърши, но не и конфликтът в Сирия. Какво може да доведе до край този конфликт и да върне мира и чия ще е решаващата роля за това - на регионалните или на глобалните играчи?

Айман Сафади, външен министър на Йордания: По отношение на "Ислямска държава", Негово Величество постоянно казва, че групировката е победена, но не е унищожена. Тя изгуби територията, която контролираше в Сирия и Ирак, но остава заплаха за сигурността, остава идеологическа и глобална заплаха, срещу която всички се борим и трябва подходът да е общ. Затова започнахме Процесът от Акаба, който дава възможност заедно да определим цялостен подход. Трябва да споделяме разузнавателна информация, трябва да надделеем и над тяхната идеология на омразата, която няма нищо общо с никоя религия и със сигурност няма нищо общо с любовта и уважението, присъщи на Исляма. Трябва да решим кризите и хаосът, върху които избуява радикализацията на мисленето. Трябва да гледаме на тероризма през глобалните му последици. А в Сирия все още има 7-8 000 чуждестранни бойци. Що се отнася до Сирия, за нас е изключително важно да бъде намерено политическо решение на кризата, решение, което да гарантира териториалната цялост на страната и да върне мира и стабилността, да доведе до национално помирение и да създаде условия бежанците постепенно да се върнат в домовете си. Но за да стане това, трябва да работим заедно. От сирийския народ зависи какво бъдеще иска и ще избере.

БНТ: Йордания се намира в регион на много конфликти и борби за надмощие. Как страната Ви успява да остане мирна и да играе ролята на фактор на стабилност в Близкия изток?

Айман Сафади, външен министър на Йордания: Благодарни сме за това. Дължи се на съчетанието между издръжливостта на нашия народ, мъдрото лидерство и факта, че се придържаме към нашите ценности - мир и стабилност. Страната ни е в много размирен регион, но никога не се отказваме от решимостта си да имаме добри отношения със съседите си, да се стремим към мир, към ценности като приемане и уважение на другия. Горди сме със своя подход на умереност в региона и в света. Цената е много висока, ние сме потърпевши от много кризи - от израело-палестинския конфликт, от Сирия, Ирак, войната срещу тероризма. Всичко това ни поставя под огромен натиск, но успяваме да вървим напред през всичко това благодарение на нашата устойчива политика и лидерство, насочено към диалог и добри отношения с всички.

Министър Сафади: България и Йордания имат богата история и блестящо бъдеще
"Сутрешен блок" | "Равносметката от огнените стихии" - 21.08.2019

РЕКЛАМА