Историята на Търновската конституция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Веселин Методиев, историк: Свободата - това е базово достойнство, той като и в конституционния рапорт - първият случай на конституционна комисия когато се изработва документ, който колеги с основание наричат "Българския вариант за конституция". От четирите начала първото начало е началото на свободата, равенството на закона, самоуправлението на сигурността. Няма колегия - историци, юристи, които да не казват, че те са валидни и до ден днешен. И наистина достойнството на свободата е и голямата цел на българската национална революция. Това е съвпадение на онова, което са търсили българите, българската интелигенция политическа, обществена в Османската империя и това, което се случва на това събрание на нотабилите.

Методиев напомни, че предвиденото в Търновската конституция всеобщо избирателно право, прави България четвъртата страна в Европа, която дава възможност на всички граждани да избират.


Проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право: Днес тържественото заседание ще е в една стара сграда, в Учредителното събрание във Велико Търново, строена от Колю Фичето. Това, което на мен сутринта ми мина през главата, гледайки трагичните кадри от Париж е, че трябва да пазим наследството - и материално, и духовно. Би следвало да положим малко повече грижа и за опазването на историческото наследство, защото не е по силите на града да поддържали съхранява тези неща, които са светиня за България. Прогласявайки Велико Търново вече със закон за историческа и духовна столица, това трябва да има последици.


Проф. Екатерина Михайлова посочи, че Търновската конституция въвежда принципите на модерната държава, сред които разделението на властите, избирателните права.

Проф. Екатерина Михайлова: Търновската конституция полага началото на модернизацията на българската държава. В нея се залагат принципите на разделение на властите, правова държава, избирателни права и наченките на парламентарното управление. В този смисъл тя е много напредничава.
Тя посочи, че учредителите са си поставили високи цели и по отношение на културата и образованието в създаването на българската държава.


Проф. Янаки Стоилов, един от авторите на новата Конституция на РБ: Търновската конституция е важна, защото тя е първата българска конституция, защото до голяма степен е български акт. Но ако свържа със съвременните събития, тази конституция също много пъти е "горяла", образно казано, и хубаво е, че ние отбелязваме и българските институции отбелязват тази годишнина. Но много по-важно е да се поддържа и развива духът на конституционализма. В Търновската конституция има и доста романтизъм. Тя, разбира се, има и реални качества. Но, ако погледнем, българското общество е било много по-разединено. Тя в много периоди не е действала ефективно или е била нарушавана. Сегашната българска конституция действа, в това отношение тя е даже по-реална.

Стоилов добави, че Търновската конституция въвежда още безплатното образование, както и общинското самоуправление.

Проф. Янаки Стоилов, юрист: Търновската конституция е една от модерните за времето си. Тя е българска. Търновската конституция има противоречива съдба. Тя намира приемственост в днешната българска конституция.

Вижте целия разговор във видеото!