РЕКЛАМА


Авторът на основния текст и най-важната за българите точка 1 от Санстефанския мирен договор е граф Николай Игнатиев. България се създава като автономно княжество в пределите, където мнозинството от населението е българско. Тя - България, ще има народно християнско правителство и местна милиция. Османската армия там повече не ще се намира.

"За нас, които заварихме България вече създадена, името на граф Игнатиев звучи далечно и чуждо. За тия обаче, които растяха в робство и преживяха великите борби на Възраждането, Игнатиев, тъй смътен за нас, остана титанческа фигура, заобиколена с ореола на една чутовна легенда. Без съмнение, през време на черковните борби и по-късно той упражни решающо въздействие върху съдбините на българския народ. В твърде голяма мярка, България дължи нему своята свобода." Симеон Радев

Гости в предаването:

Нина ДюлгероваПрофесор Нина Дюлгерова. Експертът по история и теория на международните отношения с акцент Русия, Балканите и Източния въпрос, оценила като водеща ролята на руския дипломат граф Игнатиев, който остава в историята, с участието си в решаването на българския въпрос.

Иван СтояновПрофесор Иван Стоянов. Преподавателят по история на Българското възраждане във Великотърновския университет, председател на Фондация "Васил Левски".

Лизбет ЛюбеноваДоцент Лизбет Любенова. Историкът от Българската академия на науките, лектор по историография, църковна и нова българска история, за която граф Игнатиев е ключов играч във възкресяването на българската църква и държавност.

Стефан ДечевДоцент Стефан Дечев. Историкът от Югозападния университет, дългогодишен изследовател на острастения дебат между русофилството и русофобството, в който фигурата на граф Игнатиев е неделима част.

"Граф Игнатиев - архитект на свободна България" - гледайте в "История.bg" в понеделник - 6 февруари, от 21:00 часа по БНТ1!

Граф Игнатиев - архитект на свободна България
"ИСТОРИЯ.BG" - 06.02.2017

РЕКЛАМА