РЕКЛАМА


На 9 септември 1944 г. „народна власт“ в България дава началото на голямото разчистване на сметки с враговете си. Само за месец без съд и присъда, са избити хиляди хора. Следва Народният съд, където също са погубени много човешки съдби. Премахването на неудобните и несъгласните продължава още няколко години. Тези от тях, които са подминати от „ангела на смъртта“, са подложени на репресиите в трудововъзпитателните лагери. Там са изпращани и горяните - участниците в спонтанно възникналата въоръжена съпротива срещу комунистите в България.

Общо над 7 хиляди горяни - млади и в разцвета на силите си българи, са се борили за свободата и са отстоявали правата си над живота и земята срещу задушаващата хватка на сталинизма. Повечето от горяните загиват в битки. Семействата им са преследвани и потискани в продължение на десетилетия.

Как се формира едно от най-продължителните съпротивителни движения срещу комунистически режим след 1945 г.? Гледайте дискусията в студиото на "История.bg" с участието на:

Доц. д-р Михаил Груев – председател на Държавна агенция "Архиви", автор на монографии, студии и статии, изследовател на тоталитарния режим и историята на Народната република. Автор на книгата "Преорани слогове. Колективизация и социална промяна в Българския северозапад 40-те и 50-те години на XX век".


Доц. д-р Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания при БАН, специалист по Стопанска история на България след Освобождението. Автор на книгата "Пътят на комунистическата партия към властта (1939 – 1944)".


Атанас Киряков - кинорежисьор и сценарист, автор на над 100 документални филми, сред които и филмът "Горяните".Мариян Гяурски – историк, изследовател
Гледайте "История.bg" всеки понеделник от 21:00 часа по БНТ1!

Горяните
"ИСТОРИЯ.BG" - 08.10.2018

РЕКЛАМА