РЕКЛАМА


Мрежата 5G чука на вратата, а много врати вече се отварят за нея, защото тя обещава един нов свят, украсен с многообещаващото словосъчетание „интернет на нещата“. А тези неща могат да бъдат всякакви. Най-привлекателните са хвъркати - дроновете.

Те са апаратите, които се издигат над нещата и притежават все повече възможности да ги променят за добро. Особено тези дронове - едрите. Които могат да заменят много по-едри, сложни и скъпи уреди и машини, като едновременно с това пестят време и куп ресурси.

По-едри и по-мощни. Основни участници в специализирано изложение край Токио. Там последните тенденции демонстрират най-разнообразни приложения. Рубриката "Зелена светлина" неизменно следи развитието на дроновете и решенията, които те предлагат през последните години - от залесяване с бързи темпове на труднодостъпни територии до доставка на спасителен буй за бедстващи плувци и сърфисти в крайбрежни води.

Тези приложения, естествено, далеч не са всичко, което дроновете могат да предложат. Особено едрите. Те имат претенциите буквално да разцепят мрака. Модел с пет мощни лед-прожектора осигурява светлина от 150 метра височина за спасителни операции при бедствия през нощта.

Друг дрон пък ще накара онези, губили подобна машинка в морето, да цъкат завистливо. Защото апаратът може да кацне във вода, да се потопи, да се превърне в мини-подводница и да свърши чудесна работа при проучване на морското дъно или при преглед на състоянието на язовирни стени. И след като си свърши работата под вода, апаратът без проблем може да изплува и отново да се издигне във въздуха.

Друг хит е едър дрон, който притежава камера с възможност за снимки на 360 градуса. Апаратът умее да съставя 3D карти още докато лети. Защото земната повърхност се променя. Особено бързо - при бедствия. А светкавичната информация за състоянието на поразените райони със сигурност спасява животи.

Изобщо - такива са дроновете. Услужливи, стига да им се даде правилната задача. И пестеливи на енергия, време и вредни емисии.

Автор: Милен Атанасов

Как 5G мрежите ще помогнат за по-добри дронове?
"Зелена светлина" - 15.03.2019

РЕКЛАМА