Доц. Ангел Кунчев: Държим инфекцията под известен контрол

Предаване: Панорама, 24.04.2020

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той подчерта, че основното е да се поддържа системата да е адекватна и да лекува хора. Тестването трябва да се разширява, за да имаме ясна картина какво се случва, но най-вече трябва да се продължат мерките, които направиха България най-успешната страна в Европа.

Доц. д-р Ангел Кунчев, Национален оперативен щаб за борба с коронавируса: Никой не си прави илюзия, че с каквито и да е мерки ще спре една въздушно-капкова инфекция. Това не се е случвало в историята на света никъде и в никоя държава. Това, което се опитваме да правим и успяваме, е да държим инфекцията под известен контрол, да отлагаме нейното развитие и най-вече да смачкаме върха. Той да не е остър, да не се чудим къде да приемаме болните, да нямаме легла в болниците, да нямаме персонал, да нямаме апаратура, да нямаме лекарства. Това успяхме за момента да го постигнем. Много ще бъде жалко, ако сега не устоим по чисто емоционални причини.

Той обясни, че се обсъжда първата стъпка - да бъдат отворени парковете, да се разреши ходенето на Витоша, при спазване на правилата. Тоталното затваряне на границите вече се обезсмисли, тъй като инфекциите в началото бяха вносни, а вече тук си имаме огнища.

Вижте целия разговор във видеото.