РЕКЛАМА


В навечерието на коледните празници всички отваряме сърцата си по-широко за някоя добра кауза. И макар икономическият стандарт на нацията ни да не позволява да отделим много, то дареното има голяма тежест именно защото е дадено от недоимъка ни, а не от излишъка.

В този брой на "История.bg" ще ви върнем към даренията, които правят българските големци от зората на модерната ни държавност, към техните идеали за бъдещето и към смисъла, който са виждали в това да се върши добро. Благотворителността има дълга традиция в България. Християнско и човечно е да се помогне, да се дари, особено когато имаш повече от "две ризи".

В историята ни, за жалост, до имената на всеизвестните дарители в "ползу роду", като Васил Априлов, Петър Берон и братята Георгиеви, има "бели петна". Споменът за много от големите благодетели на народа ни е останал задушен в бурените на историческата памет. След Освобождението големите дарения на имотните родолюбци отиват предимно за просвета. Първенците и строителите на България ясно са съзнавали, че създаването на интелигенция и образовани граждани е сигурен начин за напредъка на нацията. В края на 19 век се правят най-големите дарения за просвещение. В началото на 20 век и конкретно по времето на трите войни, които води България, се засилва социалното дарителство. След ПСВ търговецът на тютюн Димитър Кудоглу отваря 11 трапезарии в Пловдив, а през 1927 г. създава в същия град „Дом за благотворителност и народно здраве“.

Кои са благодетелите на България? За тях в студиото на предаването ще говорят:

vlcsnap-2016-12-19-21h04m23s90Доцент Лизбет Любенова - историк от БАН, лектор по историография, църковна история и нова българска история в няколко университета, изследовател на  спомена за благотворителната работа и християнското добротворство на Българската православна църква в миналото.

 

vlcsnap-2016-12-19-21h09m32s120Доцент Елка Дроснева -  преподавател по Историография и Изворознание в Софийския университет, с научен интерес към изследване на непознатите области в историческото познание.

 

 

vlcsnap-2016-12-19-21h11m21s160Красимира Величкова - директор на Българския дарителски форум, която работи за връщането на културата на дарителството в страната. През годините застава зад различни дарителски каузи и черпи вдъхновение от хората, които влагат свои средства и усилия за развитие.

 

vlcsnap-2016-12-19-21h12m58s87Доцент Тодор Попнеделев - декан на Историческия факултет на Софийския университет, преподавател по История и Историография, с научни интереси към епохата на Възраждането и следоосвобожденска България.

 

 

vlcsnap-2016-12-19-21h14m54s7Доктор Петър Берон - учен-зоолог, пътешественик, политик, общественик и народен представител; дългогодишният директор на Националния Природонаучен музей при БАН; потомък на българският благодетел, авторът на "Рибения буквар" доктор Петър Берон и на двама депутати, сложили подписите си под Търновската конституция.

 

 

Гледайте "История.bg" всеки понеделник от 21:00 часа по БНТ1!

Да оставиш богатството си на българския народ
"ИСТОРИЯ.BG" - 19.12.2016

РЕКЛАМА