България е първата страна в Европа със застраховка срещу кибератаки

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как оценявате безпрецедентното изтичане на лични данни при хакерската атака срещу НАП?

Орен Елималех - консултант по киберсигурност към правителството на Израел: Знам много малко за атаката, не съм проучвал по-подробно. Но от това, което знам, тази атака се е случила преди няколко седмици, откраднали са данни и е имало изтичане.

Имали ли сте в Израел подобен случай и как се справихте с това?

Орен Елималех: В Израел имаме много такива случаи, които са подобни на този. Например, точно преди два дни, се случи такава атака по време на изборите. Някой открадна данни от една от партиите и ги разпространи публично. Това, което правим ние, е да помогнем на такава партия или организация. Ние се опитваме да разберем как е станало изтичането, да съберем тези данни и да ги отстраним от интернет мрежата, което означава, че разследваме компютри, интернет мрежа, мобилни устройства, телефонни обаждания, лаптопи. Търсим информация как се е случило изтичането и къде са отишли данните. Ние се опитваме да намерим тъй наречената "принадлежност", което е много трудно да се направи - да открием атаката и по какъв начин тя е свързана с нейния източник.

Преди по-малко от месец една от основните институции в Израел беше атакувана, имаше изтичане на данни на почти 2,9 млн. граждани. Ние помогнахме на организацията за разследването, събрахме информация и всичко се върна в нормално положение.

Как могат да си взаимодействат държавата и частният сектор в сферата на киберсигурността?

Орен Елималех: В киберсигурността една от най-важните стъпки е прозрачността. Прозрачността между организациите, между правителствените институции и между хората - между правителството и частния сектор. Ако те споделят данните, ще могат да открият атаката много по-рано. Това е много важно и е нещо, което националните институции правят в Израел. Това е и нещо, което националните институции трябват да правят много активно в България.

Има ли в света застраховка срещу хакерска атака?

Орен Елималех: Има нова застраховка срещу хакерски атаки. Например, това, което правим ние тук в България, правим същото и в Израел. В България е това да помогнем на организацията, да помогнем да намалим загубите, да се върнем обратно към нормалното, да ги защитим срещу загуби от трети страни, да им изпратим отговори, да се срещнат с някого и да разрешат проблема.