РЕКЛАМА


"... Окупацията е на вратата на България. Що да правим? Да се предадем ли на русите самоволно или да чакаме да си вземат насила всичко? За нас въпросът е решен - ние бихме били по-съгласни да видим руска окупация, отколкото сами да напишем и подпишем смъртната си присъда. Ако трябва да умрем, всички ще умрем под развалините на България..."

Стефан Стамболов - "Дневник", 1887 г.

Защо Русия открито заплашва българското правителство с окупация през месец октомври 1886 година, когато два руски военни кораба акостират във Варна? Докъде се простира родителската ревност към по-малкия славянски брат и първите му опити за самостоятелност?

Как България разбуди голямата политика на европейската сцена за втори път и доказа своята дипломатическа зрялост? Отговорите в понеделник - 21 март, в новия епизод от поредицата на "История.bg" за Княжество България, за фактическите и юридически форми на зависимост на младата държава и борбата й за самостоятелност. В това издание ще разберем как Фердинанд е избран за български владетел и защо са скъсани дипломатическите отношения с Русия, ще научим повече за "българската криза" от 1886-1887 година.

Гости в студиото:

Трендафил МитевПроф. Трендафил Митев, преподавател в УНСС по политология, за когото Балканската война е пряко продължение и върховна изява на борбите, водени от българския народ за отхвърлянето на Берлинския договор.

Петко ПетковПроф. Петко Петков, преподавател по Нова история на България във Великотърновския университет, председател на великотърновския клон на Съюза на учените, според когото важният критерий при оценката на периода 1886-87 година е - кой какво е правил в полза или в ущърб на общобългарското добруване.

ВачковДоц. Даниел Вачков, историк от БАН, специалист по Стопанска история на България след Освобождението, убеден, че кризата с абдикацията на княз Александър I е първият сериозен тест пред младата българска държава да докаже способна ли е тя да отстоява своята самостоятелност.

Стефан ДечевДоц. д-р Стефан Дечев, преподавател по нова и най-нова българска история и историография в Югозападния университет, оценил изхода от политическата криза през 1886-87-ма като победа на младото поколение, търсещо утвърждаването на суверенитета и самостоятелността на България като държава.

Гледайте "История.bg" всеки понеделник от 21:00 часа по БНТ1!

Българската криза от 1886-1887 година
"ИСТОРИЯ.BG" - 21.03.2016

РЕКЛАМА