Алекси Стратиев: България е на предпоследно място по пътна безопасност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Настимир Ананиев, експерт по пътна безопасност: От 2017-та, когато са били 146 загиналите при челен сблъсък, падат на 100 през 2018 - има тенденция на снижаване.

Проблемът е комплексен, няма закон, който да реши всички проблеми, нито конкретна една мярка, която ще ги реши също, продължи той.

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: В момента има проекти, включително и закон за движение по пътищата, който мина даже на обществено обсъждане. Мисля, че е необходим, крайно необходим. Мисля, че този проект, който е предложен, е по-добър от действащия закон за движение по пътищата и се надявам този процес да се ускори, за да се приеме този закон, който да повлияе на пътната безопасност, но не бих искал да се спирам на тази статистика, която се изнася, тъй като действително цифрите може би говорят за някои конкретни проблеми, но по същество България е на предпоследно място по пътна безопасност, така че не виждам нещо оптимистично в статистиката, включително и към днешна дата, защото произшествията и загиналите вървят на ниво на миналата година, което въпреки намалението не е достатъчно добра от гледна точка на пътната безопасност.

Вижте целия разговор във видеото.