РЕКЛАМА


При какви условия трябва да живее едно дете, за да отговаря на законовото определение „дете в риск"? Кога трябва да се намесят социалните служби? В какви случаи институциите у нас отнемат или ограничават родителски права за лошо и небрежно отглеждане на дете? Има ли осъдени за това, че живеят с непълнолетни момичета, които раждат деца?

Семейство с 11 деца от Русе привлече общественото внимание само преди броени дни, когато изгоря домът им и много хора откликнаха с милосърдие. Мъж от близкото село Бъзън реши да подслони многодетното семейство в своята къща. Кметицата и населението на Бъзън също се включиха в устройването на пострадалите от пожара. Една публикация в медиите обаче обвини родителите, че не само не си гледат добре децата, но и са отговорни за смъртта на две от тях. Окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство във връзка със смъртта на децата.

Предаването разказва още за 12-годишната Клеопатра от град Ветово, чиято снимка се появи във Фейсбук под обява за продажба на цена от 100 хиляди евро.

Запознаваме се и с петгодишната Андреа и нейните близки от плевенското село Комарево. Причината е, че сме получили сигнал от бабата на детето, че то се отглежда в мизерия и се намира в опасност.

Само на метри от дома на Андреа в Комарево, както и в различни части на цялото село, на същия долен праг на минимума и крайната бедност, живеят много други семейства, които отглеждат не само по едно, а по няколко деца. Срещаме се с Георги, бременната му жена Мая, учила до 4-ти клас, и четирите им деца. Семейството живее в една стая. Срещаме се с гинеколога д-р Хубчев, който разказва за непълнолетните мейки. Успява ли законът да забележи навреме продадените малолетни момичета, които стават майки? Те самите търсят ли помощ? Къде е границата между социалното и криминалното престъпление - с този и още въпроси сме в районната прокуратура в Плевен. Районният прокурор Христо Сурджийски разказва, че за последните две години досъдебните производства за ранен брак са били 34 на брой, осъдени са били обаче само двама души. Повечето проверки за ранно съжителство завършват с отказ за образуване на досъдебно производство, защото трудно може да се докаже елементът на престъпление.

Колко по-труден и тежък може да бъде животът на едно дете, за да го защити Законът за закрила на детето?

Автор: Ивелина Белчева

Кога законът защитава децата в риск?
"Абсурдите с БНТ 2" - 14.02.2018

РЕКЛАМА