Животът в мрежата: Нападения срещу журналисти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според Европейската комисия свободата на словото е ключов индикатор относно готовността на една държава да стане членка на Европейския съюз. Именно свободата на словото е предпоставка за демокрация, добро управление и политическа отговорност, казва Комисията. От една година насам обаче станахме свидетели не само на атаки, но и на две знакови убийства на журналисти, дори в рамките на ЕС.

Един от най-известните журналисти в Малта, Дафне Галиция, загина преди една година, когато под нейната кола бе поставена бомба. Нейната разследваща журналистическа дейност е довела до разкриване на тайни от подземния и политическия свят на островната държава. В момента на атаката тя е ръководела разследване за така наречените “Панамски документи”, които разкриха схеми за откриване на данъци през офшорни сметки на високопоставени бизнесмени и политически лидери.

Убийството на разследващия журналист Ян Куциак през февруари разтърси Словакия така че дори премиерът на страната Роберт Фицо подаде оставка няколко седмици по-късно. Куциак и годеницата му Мартина Куснирова бяха застреляни в дома им, намиращ на 65 км от Братислава. Едно от разследванията, които е водил, е било фокусирано върху връзки между словашки бизнесмени и италианската мафия.

По информация на Ройтерс вчера няколко души са били задържани във връзка с убийството на Куциак, като агенцията се позовава на изявление на адвоката на семейството на убития журналист, публикувано в социалната мрежа Фейсбук. Малко по-късно в предаването ще продължим темата за свободата на словото с професор Ивайло Дичев и Илия Вълков.

Ако имате какво да ни кажете по тази тема преди това, пишете ни във Фейсбук. Откривате ни като Сутрешен блок.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад