Проф. Генчо Начев: Недостигът на медицински сестри е фрапантен и болезнен

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според него е крайно време да се приеме такава здравна карта. „Самият факт, че тя позволява повече легла, отколкото са използвани миналата година, говори, че е много либерална“, коментира проф. Начев. Той посочи, че леглата са повече, отколкото са необходими.

„Тази хоспитализация, това приемане на пациенти, е изкуствено завишено в България, защото по този начин могат да се вземат допълнително пари от касата“, заяви проф. Начев.

По отношение на парите, според проф. Начев, никой не може да каже обективно дали са много или малко. „Вярно, прогресивно те се увеличават всяка година, без да виждаме никакъв ефект от това. Причината е неефективното им изразходване. За да кажем дали тези пари са много или малко, трябва да имаме реално остойностяване на медицинските услуги“.

Той заяви, че недостигът на медицински сестри е фрапантен и болезнен. "Няма достатъчно сестри, за да обгрижват пациента. Вече не става дума за милосърдно отношение, а за липса на сестри и персонал, който може да върши тази работа. Тичаме след събитията. Системата на специализация беше дълги години сбъркана".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад