Мая Манолова: Случиха се много справедливи неща в полза на българските граждани

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С проблемът с миньорите в Кюстендил Манолова се сблъска по коледните празници.

Мая Манолова: Депутатите им бяха спретнали коледна честитка, а именно - да ги лишат от възможността да се пенсионират миньорите от ликвидираните рудници. През миналата година беше затворен един от големите рудници в Бобов дол - рудник "Бабино", в ликвидация е рудник "Миньор", намален е обемът на работа в рудник "Бобов дол", същото е положението и в другите мини в Бургаско.

Миньорите не могат да се пенсионират по условията на първа категория преди да навършат 45 години и 6 месеца. Без дебат и коментар депутатите приемат преди Нова година текст, с който променят правилата за пенсиониране на миньорите от рудници в ликвидация. До момента не е съществувало изискване необходимата възраст да бъде навършена към момента на ликвидация на рудника. Сега обаче ще има хора, които ще трябва да чакат 10 години, за да навършат 54 години. Това се прави заради прецизиране на текст, на който депутатите не са обърнали внимание или са "проспали", смята Манолова. Оказва се, че НОИ няма анализ колко хора ще бъдат засегнати от това. Обмудсманът смята, че става въпрос най-вероятно за няколкостотин души.

Мая Манолова: От април до декември убеждавам депутатите в нещо очевидно - че трябва да бъдат затворевни вратичките пред наглите работодатели да се измъкват от плащането на заплати и че трябва да се освободи достъпа до Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия.

Според нея до момента се е постигнало немалко. Всички работници, които имат дължими суми за последните три години и по отношение на които не е започнало производство на несъстоятелност, ще могат да си вземат парите. От началото на следващата година ще стане ясно за колко души става дума.

Няколко пъти през годината Манолова успя да убеди Върховната административна прокуратура да протестира решения за цените на парното, природния газ, а сега протестират и за решението за цените на водата.

Мая Манолова: Открих десетки нарушения при формирането на цената на водата. С една много малка част от тях КЕВР се съобрази. Имаше една корекция от страна на КЕВР в резултат на моите възражения. Но с големите числа, които определят формирането на цената на водата, КЕВР не се съобрази. Нечестното, незаконно повишаване на цената на водата ще бъде отменено.

След промени, направени с участието на Правната комисия. Вече българите няма да могат да бъдат съдени без да знаят, щи имат защита в частното съдебно изпъление срещу прекомерните такси, ще могат да си платят още в рамките на съдебния процес, ще могат до съкратена процедура да обжалват оценката на недвижимия имот, който се продава.

Златина Хаджипанайотова написа едно писмо на Дядо Коледа, от което става ясно, че част от децата, на които родителите са загинали, нямат право на пенсия от починалия си родител, защото той няма 5 години трудов стаж. Хаджипанайотова разказа повече за правния абсурд, за който е сезирала омбудсмана Мая Манолова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад