РЕКЛАМА


Какво е скандалното, важното и тревожното в числото 401? Отговорите дава рубриката "Зелена светлина - на фокус".

Трябва ли учените да изглеждат като Кончита Вурст, за да привлекат внимание? Живеем в свят, където външният вид до голяма степен продава посланията. И когато става въпрос за толерантност към различното, Кончита Вурст изпрати своето съобщение.

Остава въпросът: Доколко толерантни са хората към информацията за онова, което се случва покрай тях? И какво му е различното, скандалното и важното на числото 401? Как да превърнем 401 във водещо заглавие, в тема на обсъждане, в дебат, в проблем и защо не - в решение?

Ето как. По схемата добра-лоша новина. След като вторите са по-атрактивни от първите, нека се възползваме от този подход за добро. Картината, която следва, е наситена, но не и пресилена. Топло е  -  много повече отсега. Сушата е убийствена за хората, растенията и животните. Молитвите за дъжд се превръщат в проклятие. Започват валежите, проливни и неспирни. Няма я и спасителната мисъл за бягство и почивка на екзотичните малки райски острови, защото океанът ги е погълнал и заличил от земната карта. Киселинността във водите на океана така се е повишила, че е ликвидирала много от водните организми.

Този аполикаптичен сценарий, който може да се случи на Земята само след няколко десетилетия. Пишат го учените, но не за да всяват страх, а за да предупредят хората как ще изглежда нашата планета, ако нивата на въглероден диоксид в атмосферата продължат да се покачват. Защото те са най-високите за първи път от 1 милион години.

Псхилогическият праг от 400 частици на милион беше преминат още миналата година. През април в Института по океанография "Скрипс" беше отчетена нова историческа стойност на въглеродния диоксид 401,33 частици на милион.

"Какво означава това ли? За мен това е по-скоро предупредителен сигнал докъде сме стигнали. Покачването на нивото на въглероден диоксид не е новина, ние сме свикнали нещата да се променят. Но не осъзнаваме, когато навлизаме в друга територия. А сега, що се отнася до въглеродния диоксид и климата, ние навлизаме в друга територия", обяснява д-р Ралф Килинг от Института по океанография "Скрипс".

Ралф Кийлинг е син на Чарлз Килийнг - физикът, който пръв направи тревожното разкритие за бързо нарастващия въглередон диоксид в атмосферата. През 1958 година в обсерваторията край вулкана Мауна Лоа на Хаваите той започва да измерва нивата на въглероден диоксид. Тогава те са били 315 на милион. Кийлинг-старши ги сравнява с въглеродните частици, заключени в леда на Антарктида.

"Най-добрите измервания на въглореден диоксид от минали периоди са от ледниковите дълбини. И те показват, че за период от 800 хиляди години никога стойностите на въглероден диоксид не са били толкова високи.  Такива нива на въглероден диоксид е имало, но в началото на еволюцията на хомосапиенс. Така че човешките същества никога не са живели при такива стойности в атмосферата като сегашните", разказва д-р Ралф Кийлинг.

Изменението на климата ще има унищожителен ефект върху океаните. Киселинността в тях се покачва и достига нива, каквито човечеството не познава.

"Въглеродният диоксид прави океана по-агресивен към морските организми. И всичко това вече се случва. И ще се случва в много по-големи мащаби откук-нататък", добавя ученият.

Към апокалиптичния сценарий прибавете и липсата на храна, защото много култури ще изчезнат или пък ще загубят хранителните си качества. И това  е една от сериозните заплахи, които климатичните промени могат да причинят върху здравето на хората.

"Да, въглеродният диоксид виляе на климата. Той улавя като в капан инфрачервената радиация и земята започва да се затопля. Получава се нещо като тънко одеало, което ви топли през нощта. Но въглеродният диоксид е жизнено важен газ за растенията. Той влияе на растежа им и няма съмнение, че покачването на нивото му в атмосферата ще се отрази на растенията. Той може да окаже влияние и върху горите. Но не искам да мислите, че всичко е негативно. В много аспекти, обаче, е тревожно, и най-опасното е, че нещата около нас се променят, без ние да осъзнаваме напълно какво се случва", казва д-р Кийлинг.

Той е горд, че е продължил мисията на баща си, но се надява, че хората ще обърнат внимание на неговите предупреждения. "Да, мога да призная, че това, което откривам, е вълнуващо от научна гледна точка, но не бих казал, че ме прави щастлив", споделя той.

Хайде за финал да направим информацията и годна за споделяне в социалните медии - там, където много хора могат да я харесат. Представените данни определено не са за харесване. Но е достатъчно да се споделят. Дотолкова, че да предизвикат масово обсъждане, натиск, а оттам и адекватни решения. Дано да не се налага да пускаме дълги бради в очакване на адекватни реакции.

Автор: Б. Бонева, М. Атанасов

Зелена светлина на фокус - 20 май 2014: Числото 401
"Зелена светлина" - 20.05.2014

РЕКЛАМА